Thursday, January 17, 2008

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ;

«Το όνομα του παιχνιδιού είναι θάνατος».

«Σου γράφω αυτό το κείμενο για να ξέρεις ότι σ΄άγαπω.

Το ξέρω ότι τώρα δεν βλέπεις και ότι δεν ακούς. Δεν ξέρω τι πρέπει και τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορώ.

Να ξέρω ότι πονάς και να μην μπορώ να κάνω τίποτα.

Να ξέρω ότι φωνάζεις και ότι κλαις και να μην μπορώ να κάνω τίποτα.

Στο΄χα πει από παλιά ότι οι σχέσεις μου με τα θεία είναι λίγο ρευστές.

Η Παναγία όμως είναι γυναίκα και τη συμπαθώ παραπάνω.

Έχω κάνει συμφωνία μαζί της. Θα γίνεις καλά. Αν δεν γίνεις, δεν υπάρχει πια λόγος για τον ουρανό, για τα άστρα, για τον ήλιο. Αν δεν γίνεις καλά μόνο μαύρο και σκοτάδι παντού. Εγώ σε πιστεύω. Θα είμαι πάντα εδώ για να σε κρύβω όταν όλα σε κυνηγάνε. Εγώ σε πιστεύω.»

Για σένα, που το να είσαι καλά,

για μένα σημαίνει τον ουρανό, τα άστρα και τον ήλιο.

ΚΑΝΝΑΒΗ

ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ;

Κασέρι, τυρί, ντάχα, μαύρο (αν και συνήθως έτσι καλείται το χασίς ), βρομά (το μαύρο στα ανάποδα), πράσο, γρασίδι, χόρτο, ντούρου, ντουντού, σμπιγδάνι, ντουμάνι, μπουρούχα (χαμηλής ποιότητας κάνναβη). Με τον όρο μπάφος εννοείται το τσιγάρο που στρίβεται με κάνναβη και καπνό. Χρησιμοποιείται και ο όρος φακός. Τα ακατέργαστα φύλλα της κάνναβης, χωρίς τον ανθό, είναι γνωστά ως μαριχουάνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Αποξηραμένα φύλλα κάνναβης που καπνίζονται σε στριφτά τσιγάρα αναμειγμένα με καπνό ή σκέτα. Το ίδιο φυτό βγάζει και το ρετσίνι, το οποίο τρώγεται σκέτο ή μέσα σε κέικ.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ;

Η προσωπική αντίδραση στη χρήση κάνναβης διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το περιβάλλον, την τεχνική του καπνίσματος, καθώς και από τις προσδοκίες του χρήστη. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καμιά αντίδραση τις πρώτες φορές που καπνίζουν κάνναβη, και –στον αντίποδα- υπάρχουν άτομα που έχουν ψευδαισθήσεις ή κρίσεις πανικού από την πρώτη χρήση.
Όταν καπνίζεται, τα αποτελέσματα γίνονται πολύ γρήγορα αισθητά και κρατούν περί μία ώρα αν η ποσότητα είναι μικρή, ή αρκετές ώρες αν η ποσότητα είναι μεγάλη. Όταν τρώγεται τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από μία ή και περισσότερες ώρες.
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ιλαρότητα, τάση για πολυλογία, ευφορία και αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά. Συχνά ακολουθούνται από μια περίοδο καταστολής και υπνηλίας.
Η κάνναβη επηρεάζει την άμεση μνήμη και την ικανότητα για μάθηση. Αυξάνει τους χρόνους αντίδρασης και για αυτό είναι επικίνδυνο να οδηγεί κάποιος υπό την επήρεια της.
Υπολογίζεται ότι με μια δόση ίση με ένα ή δυο τσιγάρα, υπάρχει μείωση της ικανότητας για οδήγηση για μια περίοδο τεσσάρων έως οκτώ ωρών.
Παρουσιάζονται επίσης συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, αύξηση της όρεξης και ξηρότητα στο στόμα. Η ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ επιτείνει αρκετά τα αποτελέσματα αυτά. Έχουν εμφανιστεί επίσης ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης, η χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει άγχος, φοβίες, σύγχυση και παραισθήσεις.

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ;

Η κάνναβη δεν προκαλεί ανοχή ή σωματική εξάρτηση, αλλά προκαλεί σοβαρή ψυχική εξάρτηση.

Ο καπνός της κάνναβης περιέχει τρεις φορές πιο καρκινογόνο πίσσα από ότι του τσιγάρου.

Η χρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει βήχα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα κ.λ.π.

Τρως αυτό που λέμε ΄΄φλασάκια΄΄ και ΄΄κολλήματα΄΄, ενώ η απώλεια της μνήμης με την καθημερινή χρήση γίνεται όλο και πιο αισθητή.

Σε μικρό ποσοστό των χρηστών η συστηματική και σημαντική χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει και ψυχωσικόμορφες καταστάσεις οι οποίες μιμούνται σε μεγάλο βαθμό μείζονος τύπου ψυχοπαθολογικές διαταραχές

ΚΟΚΑΪΝΗ
ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ;

Αναψυκτικό, κοκό, κόκα, χιόνι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η κοκαΐνη είναι μια λευκή σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη με καλαμάκι ή με ένα τυλιγμένο χαρτονόμισμα προκειμένου κάποιος να τη σνιφάρει αλλά επίσης μπορεί να ληφθεί και με ένεση.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ;

Η δράση της κοκαΐνης εξαρτάται από τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου και από την εκάστοτε δόση. Η διάρκεια και ο χρόνος δράσης εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης. Αν ο τρόπος χορήγησης είναι ενδοφλέβιος ή προσφέρει άμεση απορρόφηση, όπως π.χ. το κάπνισμα του κρακ, το άτομο καταλαμβάνεται αμέσως από μια αίσθηση έντονης ευχαρίστησης, στην αργκό “rush”, η οποία διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και ακολουθείται από μια κατάσταση ελαφριάς ευφορίας για περίπου 15 έως 30 λεπτά.

Στην περίπτωση της λήψης από τη μύτη, απορροφάται από το βλεννογόνο και η επίδραση της αρχίζει μετά από 3 περίπου λεπτά. Η αρχική ευφορία παραχωρεί τη θέση της σε μια κατάσταση δυσφορίας, ευερεθιστότητας και ανησυχίας.

Οι αναπνοές αυξάνουν, η καρδιά χτυπάει πανικόβλητη και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αϋπνίες, άγχος αλλά και τάση για έντονη επιθετικότητα. Η γρήγορη εναλλαγή του αισθήματος δυσφορία-ευφορία καθιστά σχεδόν απαραίτητη την επανάληψη χρήσης. Οι απανωτές «μυτιές» μπορούν να οδηγήσουν σε υπερεθισμό που-με τη σειρά του- μπορεί να καταλήξει σε τοξική ψύχωση, σε παράνοια, σύγχυση, υπερευαισθησία και ψευδαισθήσεις.

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ;

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σωματική εξάρτηση, αλλά είναι σίγουρο ότι η ουσία αυτή προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση.

Η εισπνοή από τη μύτη προκαλεί χρόνια φλεγμονή, που μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του ρινικού διαφράγματος .

Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί: παραισθήσεις, κρίσεις παράνοιας, διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος (έμφραγμα),

διαταραχές του νευρικού συστήματος (κώμα, εγκεφαλικά επεισόδια) και

διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (αναπνευστική ανεπάρκεια)

ΗΡΩΙΝΗ

ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ;

Η, άλογο, άσπρη, σκόνη, άσπρη σκόνη, σκόνη της χαράς, παραμύθα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η ηρωίνη είναι ένα ναρκωτικό και ανήκει στην ομάδα των οπιούχων: ουσίες που προέρχονται από την οπιούχο παπαρούνα. Ένα από τα βασικά συστατικά του οπίου είναι η μορφίνη από την οποία συντίθεται η ηρωίνη. Στην καθημερινή ζωή, ωστόσο, η ηρωίνη δεν πωλείται σε τέτοιες δόσεις. Μέχρι τη στιγμή που η ηρωίνη θα φτάσει στο χρήστη, οι διανομείς την έχουν νοθεύσει με πολλές άλλες ουσίες όπως καφεΐνη, παρακεταμόλη, ταμπλέτες αμύλου ή καραμέλας. Η ηρωίνη όταν πωλείται αποτελείται από περίπου 20-80% καθαρής ηρωίνης. Η εμφάνισή της ποικίλει από ακατέργαστη λευκή σκόνη μέχρι κίτρινα-καφέ κομμάτια.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ;

Ζαλάδες, μουδιάσματα και πλήρες χάσιμο των αντανακλαστικών. Ο χρήστης ιδρώνει, η ανάσα βαραίνει και πολλές φορές κρυώνει. Η μύτη του τρέχει και γίνεται δυσκοίλιος. Το δέρμα αφυδατώνεται και σταδιακά γεμίζει με κόκκινες κηλίδες. Τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται με αποτέλεσμα την απώλεια της μνήμης. Τα τρυπήματα, στην περίπτωση που η χρήση γίνεται ενδοφλεβίως, φαίνονται. Ο εθισμός είναι το άμεσο βήμα και συνοδεύεται από πόνους παντού, στο στομάχι στα κόκαλα, ναυτίες, εμμονές και φοβίες που ξαφνικά γίνονται τρισδιάστατες.

Η σοβαρότητα της εξάρτησης είναι ανάλογη με την περίοδο χρήσης και τη δοσολογία. Τα στερητικά σύνδρομα εμφανίζονται με πόνους στις κλειδώσεις, πυρετό, αϋπνία και εφίδρωση. Το κύριο πρόβλημα με την ηρωίνη είναι να ξεπεραστεί η ψυχολογική εξάρτηση, γι αυτό και η απεξάρτησή της είναι από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή της.

Δώσαμε κυρίως βάση στις βιολογικές συνέπειες που προκαλούνται από ηρωίνη. Αυτό συνέβη γιατί οι ψυχολογικές(βαριές μορφές κατάθλιψης)- κοινωνικές (κοινωνικός αποκλεισμός- στιγματισμός) συνέπειες, ισοδυναμούν με βασανιστήρια που οι περιγραφές τους δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις απλές.

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ;

Άμεσος κίνδυνος από χρήση μολυσμένης σύριγγας:Ηπατίτιδα Α,B,C , AIDS, σηψαιμία.

Ο χρήστης, δεν μπορεί ν΄ανακαλύψει άλλες παθήσεις που πιθανών έχει γιατί η ηρωίνη καταπνίγει τον πόνο.

Χαλάει ο κύκλος της περιόδου και συχνά η περίοδος σταματάει τελείως.

Ο χρήστης έχει διάθεση για σεξ μόνο σε περίπτωση που το σεξ του εξασφαλίσει τη δόση του.

Παρουσιάζονται στερητικά συμπτώματα σε νεογέννητα μωρά εξαιτίας του εθισμού της μητέρας.

ECSTASY

ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ;

E, κουμπί, μπίου, μπιφτέκι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Πρόκειται για στρογγυλά μικρά χάπια(σα μικρές καραμέλες). Κυκλοφορούν σε ποικίλα σχήματα (τρίγωνα, στρογγυλά, ρόμβοι, τετράγωνα κλπ.), χρώματα και μεγέθη (φτάνουν να είναι τόσο μεγάλα όσο μία μέτρια καραμέλα και συχνά ονομάζονται διαφορετικά από τα υπόλοιπα, π.χ. "δίπατα").
Συχνά επίσης έχουν επάνω τους χαραγμένο ένα σχέδιο (ένα χαμόγελο, μία καρδιά κ.ά.) ή μία μικρή λέξη (π.χ. love) ή κάποια μάρκα (σήματα αυτοκινήτων, γνωστές φίρμες ρούχων κ.ά.). Τα ecstasy παράγονται παράνομα σε διάφορα εργοστάσια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τελικά τι ακριβώς περιέχουν και σε ποιες ποσότητες. H βασική δραστική τους ουσία είναι μία αμφεταμίνη που ονομάζεται MDMA, υπάρχει από το 1912 και χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄70 ως ψυχοθεραπευτικό.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ;

Ένα χάπι ecstasy χρειάζεται περίπου μισή με μία ώρα για να δράσει (αυτό ποικίλλει αν άλογα με τον κάθε άνθρωπο, το τι έχει φάει κλπ.), κρατάει περίπου 3 ώρες (ανάλογα με το πόσο "καλό" είναι) και είναι συνήθως αρκετό ώστε ένας μέτριος χρήστης να είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Παρ΄ όλα αυτά, πολλοί δεν αρκούνται στο ένα. Μπορεί να φτάσουν να πάρουν ακόμα και εφτά χάπια ecstasy σε ένα βράδυ, ώστε να νιώθουν συνέχεια χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια. *Η ζημιά που προκαλεί στα εγκεφαλικά κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης, σεξουαλικά προβλήματα, δερματοπάθειες, πρόβλημα ούρησης, απώλεια βάρους, κυκλοθυμία, παράνοια, κατάθλιψη, κίρρωση του ύπατος και ίσως κρίσεις επιληψίας. Αν γίνεται συχνή χρήση, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τα ούλα και να πέσουν τα δόντια Η επιθετικότητα στην συμπεριφορά είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εξάντληση, ακόμα και να οδηγήσει το χρήστη στο θάνατο (καταστάσεις, που είναι ακόμα πιο εύκολο να προκληθούν σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, προβλήματα στα νεφρά ή στο συκώτι). Τα συγκεκριμένα χαπάκια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε τόπους διασκέδασης και μέσα σε κακό εξαερισμό μπορούν να προκαλέσουν υποθερμία και θερμοπληξία αλλά και ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, από κρίσεις πανικού μέχρι flash back.

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ;

1. Ο ψυχολογικός εθισμός είναι σίγουρος

Tο ecstasy (όπως και τα περισσότερα φάρμακα) γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο όταν συνδυάζεται με αλκοόλ (αρκετά συνηθισμένο συνδυασμός)

Καθώς περνάει ο καιρός, ο χρήστης έχει ανάγκη απ΄ όλο και μεγαλύτερη ποσότητα κάθε φορά, ώστε να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα

Το ecstasy μειώνει την περιεκτικότητα του αίματος σε μαγνήσιο, με αποτέλεσμα την καταστροφή των απαραίτητων βιταμινών στον οργανισμό.

Tο MDMA (το βασικό συστατικό του ecstasy) μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες αν συνδυαστεί με άλλα φάρμακα (κυρίως ψυχοφάρμακα).

LSD

ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ;

πάκια, τριπάκια, micro

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Πρόκειται για πολύ μικρά τετράγωνα κομματάκια χαρτί, που
μοιάζουν με γραμματόσημα, και είναι ποτισμένα με LSD. Tα χαρτάκια αυτά, τα τριπάκια όπως ονομάζονται, έχουν κατά κανόνα ζωγραφισμένες επάνω τους ολόκληρες παραστάσεις, που συχνά θυμίζουν δουλειά καλλιτέχνη. Yπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία σε τριπάκια: πολύ γνωστά είναι τα ΄΄micro΄΄ (που είναι και ιδιαίτερα μικρά), οι ΄΄κόκκινοι δράκοι΄΄, η ΄΄απαγορευμένη ζούγκλα΄΄, αλλά και πολλά άλλα. Σπανιότερα, το LSD βρίσκεται σε χάπια, ζελατίνες (σε μορφή χαρτιού ή σε διάφορα σχήματα, όπως πυραμίδες, τετράγωνα κ.ά.), υγρό (παίρνει κανείς μόνο μία σταγόνα) ή σκόνη. Συνήθως παίρνει κανείς ένα τριπάκι τη φορά, αν και αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά κάνει χρήση. Xρειάζεται περίπου 20 λεπτά με 1 ή -σπανιότερα- 2 ώρες για να δράσει και ανάλογα με το πόση ποσότητα LSD περιέχει -πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζει κανείς- μπορεί η επίδρασή του να κρατήσει από λίγες ώρες μέχρι και μία μέρα.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΩ;

Tο LSD είναι ένα δυνατό ψυχοτρόπο και λειτουργεί ως παραισθησιογόνο δηλαδή δημιουργεί το αίσθημα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ΄ ότι συνήθως και προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, γέλιου, χαράς. Παρ όλα αυτά, παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία και η διάθεση που έχει ο χρήστης την ημέρα που θα το πάρει. Eίναι πιθανό στην αρχή να προκαλέσει άγχος, αλλά και αργότερα δημιουργεί έντονα συναισθήματα που εναλλάσσονται μεταξύ τους, όπως φόβο, άγχος, χαρά, εκνευρισμό, ευτυχία, θυμό. Eπίσης, μπορεί ο χρήστης να νιώθει ότι καταδιώκεται, να βρίσκεται σε σύγχυση κ.ά. Επίσης προκαλεί αύξηση του αίματος που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά, μείωση της όρασης, ναυτία, άγχος, ανορεξία, πανικό και ταχυπαλμίες. Η αποτοξίνωση, δεν είναι και η απόλυτη λύτρωση. Μπορεί κάποιος να σταματήσει να κάνει χρήση LSD αλλά το μυαλό να συνεχίζει να είναι λίγο ΄΄χαμένο΄΄ και να μην ελέγχεται. Αυτό που στην ορολογία των ουσιών ονομάζεται ΄΄φλασάκι΄΄, μπορεί να κυνηγάει το χρήστη και μετά από 30 χρόνια. Έχει αποδειχτεί ότι μια καθαρή δόση, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 3.000 νοητικά ταξίδια, που μπορούν να έρθουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός χρήστη.

ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ;

Είναι από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά και ακόμα και μια χρήση αρκεί.

Αν κάποιος αισθάνεται από πριν κατάθλιψη, ανησυχία ή θυμό και κάνει χρήση, όλα τα συμπτώματα θα μεγιστοποιηθούν.

Καταστρέφει το συκώτι.

Αγαπημένο ναρκωτικό πολλών νέων σε ηλικία clubbers, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά αν δεν κάνουν χρήση, δεν μπορούν με τίποτα να διασκεδάσουν.

Μπορούμε να αποχαιρετήσουμε ανεπιστρεπτί χιλιάδες καμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η χρήση κάθε ουσίας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά:

Χασίς/φούντα: κόκκινα μάτια, διασταλμένες κόρες, ευθυμία, νύστα, επιβράδυνση, νευρικά γέλια, πείνα, αίσθημα βάρους στα πόδια και τα χέρια.

Κοκαΐνη: ευθυμία, διασταλμένες κόρες (όχι πάντα), συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ενεργητικότητα, ομιλητικότητα, χλόμιασμα, ευέξαπτη συμπεριφορά.

Ηρωίνη: οι κόρες των ματιών είναι πολύ μικρές, σχεδόν κλειστά βλέφαρα, απλανές βλέμμα, επιβράδυνση, παθητικότητα, αργή αναπνοή.

Έκσταση: διασταλμένες κόρες οφθαλμού, υπερβολική ευθυμία, ενεργητικότητα και ομιλητικότητα.

LSD: διασταλμένες κόρες, περίεργες ιδέες, παραισθήσεις.

ΝΟΥΜΕΡΑ

6 στους 10 έφηβους χρήστες ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε

ηλικία 13 έως 15 ετών

1 στους 10 πρωτοδοκιμάζει

ναρκωτικά πριν από τα 12 του χρόνια.

7 στους 10 ξεκινούν τη χρήση με κάνναβη, στα 15 τους χρόνια.

3 στους 10 ξεκινούν τη χρήση με χάπια, στα 14.

4 στα 10 αγόρια και 3 στα 10 κορίτσια έχουν το χασίς ως

κύρια ουσία χρήσης και εξάρτησης.

Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της ηρωίνης είναι τα 17 χρόνια, της

κάνναβης τα 16 και των χαπιών τα 15.

Οι 6 στους 10 από όσους κάνουν ενέσιμη χρήση κάνουν κοινή χρήση

σύριγγας με άλλους.

Η μέση ηλικία της πρώτης ενέσιμης χρήσης είναι για τα αγόρια τα 16,6 χρόνια

και για τα κορίτσια τα 16,3 χρόνια.

6 στους 10 εφήβους δεν κάνουν εξετάσεις για ηπατίτιδα C και AIDS.

Απ΄ όσους εξετάζονται, 1 στους 10 είναι φορέας της

ηπατίτιδας C.

Οι έφηβοι χρήστες ναρκωτικών δεν είναι παιδιά διαλυμένων οικογενειών.

Το 90% των εφήβων ζει μαζί με τους γονείς του..

7 στα 10 αγόρια και 8 στα 10 κορίτσια ζουν και με τους δύο γονείς τους.

3 στους 10 πάνε σχολείο, πάνω από το 50% διακόπτουν το σχολείο στα 15,6 χρόνια τους

3 στους 10 είναι απόφοιτοι μόνο του Δημοτικού και περισσότεροι από τους μισούς

δεν έχουν καμιά εργασιακή απασχόληση.

5 στους 10 εφήβους οδηγούνται σε θεραπευτική κοινότητα από την οικογένειά

τους

3 στους 10 πάνε μόνοι τους

1 στα δέκα αγόρια οδηγείται σε κοινότητα ύστερα από παραπομπή δικαστικής υπηρεσίας.

Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι τα 14,7

χρόνια για τα αγόρια και τα 14,8 χρόνια για τα κορίτσια

Ο μέσος όρος ηλικίας προσέλευσης των εφήβων σε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι τα 18,4 έτη (ύστερα από τέσσερα χρόνια χρήσης...)

ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Κοιτάζοντας κάποιος όλο το παραπάνω κείμενο, βλέπει να επαναλαμβάνεται σε βαθμό εκνευριστικό μια λέξη…

Χρήστης χρήστης χρήστης χρήστης.

Προτού προτρέξετε να φορτίσετε αρνητικά το συγκεκριμένο όρο, ν΄απαξιώσετε όλους αυτούς που ΄΄καλά δεν ντρέπονται;΄΄ και να βάλετε το πρώτο λιθαράκι σε αυτό που κοινωνιολογικά ονομάζεται κοινωνικό στίγμα (είναι χρήστης ή πρώην χρήστης; Δεν του μιλάω, δεν τον κοιτάω, δεν μου μυρίζει όμορφα, δεν του προσφέρω δουλειά, δεν του προσφέρω μια ευκαιρία…) σας έχουμε εμείς την εναλλακτική.

Όπου ΄΄χρήστης΄΄, εσείς βάλτε Μαρία, Κώστας, Ελένη, Μιχάλης, Βασίλης κλπ. Ποιοι είναι αυτοί;

Είναι η αδελφή σας, ο κολλητός σας, ο αγαπημένος σας ξάδελφος, η φίλη που πηγαίνετε μαζί γαλλικά, το αγόρι ή το κορίτσι που είστε ερωτευμένοι.

Βάλτε στη λέξη ΄΄χρήστης΄΄ το όνομα ενός ανθρώπου που αγαπάτε και ξαναδιαβάστε το κείμενο.

Αυτό που αισθάνεστε, είναι η αλήθεια.

΄΄Πες μας τι θα γίνει αν κάποτε αγγίξεις το κορμί σου
και το 'βρεις τσακισμένο απ' τις πληγές
και γύρω σου κούκλες χλωμές ανίκανες να ακούσουν τη φωνή σου
και οι αλήθειες σου να σέρνονται στο πάτωμα γυμνές΄΄.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home