Thursday, January 17, 2008


ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΚΡΑΣΙ

Ο πιο απλός κανόνας που ισχύει για τα κρασιά είναι ο εξής:

Άσπρα – κοτόπουλο, ψάρι, τυριά και άσπρες σάλτσες

Κόκκινα-κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγια) και κόκκινες σάλτσες

Ροζέ- το ίδιο με τα κόκκινα

Τα κρασιά χωρίζονται σε ξηρά, γλυκά και ημίγλυκα

Μπορείς να βρεις και από τις τρεις παραπάνω κατηγόριες σε όλα τα είδη κρασιού.

Τα κρασιά συντροφεύουν το φαγητό και γι΄αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όχι μόνο τι κρασί θα επιλέξουμε να πιούμε αλλά και να μην το ανακατέψουμε με αλλά. Ο σωστός πότης και μερακλής γνωρίζει με ότι ποτό αρχίζεις , με το ίδιο πρέπει να τελειώσεις και την βράδια σου. Δια αυτόν το λόγο, όταν το τραπέζι μας έχει θαλασσινά η ψάρι, το κρασί θα είναι φυσικά λευκό, αλλά και ίδια μάρκα και χρονολογία ώστε η γεύση που θα σου αφήνει στο στόμα η ανάμειξη φαγητού-κρασιού να είναι η σωστή χωρίς η μια γεύση να καλύπτει την άλλη. Στην τελική εάν το κρασί δεν σου αρέσει μπορείς πάντα να το γυρίσεις πίσω. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος ο οποίος όταν πας σε ένα εστιατόριο πρέπει να υπάρχει κάποιος από την παρέα να δοκιμάσει το κρασί. (tip: για να καταλάβεις καλύτερα τη γεύση του κρασιού μπορείς πριν το δοκιμάσεις να φας λίγη από την ψίχα του ψωμιού, ώστε να καθαρίσει το στόμα σου από οποιαδήποτε άλλη γεύση).

Να μερικά τοπ για τα κρασιά που πρέπει να ξέρετε την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε.


Λευκά

- Η ιδανική θερμοκρασία ενός λευκού κρασιού είναι 8 με 10 βαθμούς Κέλσιου. Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει σε κατάψυξη διότι θα αλλοιωθούν όλα τα συστατικά του.

- Για θαλασσινά ή ψαριά ένα ξηρό λευκό κρασί είναι καταλληλότερο. Εάν θέλεις να συνοδέψεις τυριά ένα πιο γλυκό κρασί είναι ωραίος συνδυασμός.

- Το λευκό κρασί είναι προτιμότερο να πίνεται σε ποτήρι που έχει το σχήμα τουλίπας.


Κόκκινα

- Τα κόκκινα κρασιά διατηρούνται στους 14-16 βαθμούς Κέλσιου. Εάν το κόκκινο κρασί μπει σε ψυγείο χάνει όλη του τη γεύση. Βασικά απλά θα καταστρέψεις το κρασί.

- Όσο πιο ‘παλαιωμένο’ τόσο καλύτερο θεωρείται. Ένα κόκκινο κρασί είναι προτιμότερο να πίνεται αφού έχουν περάσει μερικά χρόνια μετά την απόσταξη. Σε σύγκριση με τα λευκά που πρέπει να καταναλώνονται σχετικά ‘νέα’, δηλαδή 1 με 2 χρόνια μετά την παραγωγή τους.

- Συνήθως τα καλύτερα κόκκινα κρασιά είναι ξηρά η ημίγλυκα. Ένα γλυκό κρασί βαρύ σε περιεκτικότητα αλκοόλ, μετά από 1-2 ποτηράκια θα σε στείλει απευθείας στο κρεβατάκι σου.

- Το κόκκινο κρασί πίνεται σε ποτήρι το οποίο είναι πιο ανοιχτό στο πάνω μέρος από ότι τα κανονικά. Αφήνει το οξυγόνο να διαρρεύσει μέσα στο κρασί και να αναδείξει όλες του τις μυρωδιές.


Ροζέ

- Τα ροζέ διατηρούνται στους 12-14 βαθμούς Κέλσιου. Τεχνικά το ροζέ είναι ένα ημιτελή κόκκινο, δηλαδή ενώ χρησιμοποιούνται τα ίδια σταφύλια όπως στα κόκκινα, ένα στάδιο πριν την παρασκευή του κόκκινου, σταματάει η απόσταξη.

- Πίνεται δροσερό όπως και τα λευκά.

- Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται για το ροζέ είναι ίδια όπως τα λευκά, δηλαδή σε σχήμα τουλίπας.


Καλά κρασιά!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home